bron afbeelding: De Limburger, 23 september Wanneer je omzetverlies door de Coronamaatregelen 30% of meer is, kom je in aanmerking voor de TVL – als je onder de huidige TOGS valt. Ook de TOZO (die inmiddels is verlengd) is een optie, als je aan de voorwaarden voldoet. En heb je medewerkers die je moet uitbetalen, dan kun je de loonkosten compenseren van de NOW. TVL, TOZO en NOW: het zijn allemaal steunmaatregelen voor nu. Om door de crisis heen te komen met je bedrijf. En terwijl je daar – zelf of met je accountant – mee bezig bent, draait je hoofd overuren. Misschien slaap je er niet eens meer van. Want nu red je het allemaal misschien nog net. Maar straks? Red je het dan nog steeds? Met of zonder al die steun? Hoe lang lukt het nog?

Je zit er middenin …

Het is natuurlijk geweldig dat deze noodmaatregelen er zijn. Als je ervoor in aanmerking komt. Je volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt je hart vast met wat er nu in Peking gebeurt. Ondertussen heb je moeite je te richten op de toekomst. Durf je nog verder vooruit te kijken? Ik weet dat dat lastig is. Als crisisexpert weet ik wat in deze periode allemaal in je speelt. En dat gaat verder dan alleen ‘blijf ik wel bestaan’. Er komen emoties bij kijken: je startte je bedrijf met een enorme passie en plezier. Bouwde het uit tot wat het was net voor de crisis. Je bedrijf is onderdeel van je, en dat voelt nu misschien als pijn. De emoties kunnen ook te maken hebben met je team. Een team professionals dat klaarstaat voor je, waar je je verantwoordelijk voor voelt. Zij verdienen hun salaris bij jou en onderhouden daar hun gezin weer van. Het kan voelen als falen, ondanks dat je niets aan het hele Coronagebeuren kan doen. Collega’s in je branche zie je om je heen wellicht opkrabbelen, waarom lukt jou dat niet? En dan al die ongevraagde adviezen om je heen, van mensen die het wellicht goed bedoelen, maar niet weten met welke hoed en rand je te maken hebt. Je zit er middenin.

Neem afstand, juist nu

Wanneer je dit herkent en het idee hebt dat het allemaal boven je hoofd begint te groeien, is het tijd, hoe lastig het ook klinkt, om afstand te nemen. Afstand nemen is iets anders dan loslaten, wees gerust. Wanneer je afstand kunt nemen, wordt het mogelijk om je bedrijf op afstand te bekijken. Alsof je er niet meer middenin zit. Sterker nog: je zit er dan zelfs letterlijk niet meer middenin. Dat geeft lucht. En wat er dan gebeurt is dat je nieuwe mogelijkheden gaat zien. Je gaat nieuwe verbanden leggen, die te maken hebben met de toekomst en het voortbestaan van je bedrijf. Vergelijk het eens met op vakantie gaan. Als je op vakantie gaat, neem je ook afstand van je bedrijf. Je gaat letterlijk weg en om een compleet andere omgeving in te gaan. Je krijgt daardoor een nieuwe kijk op je bedrijf, waardoor je vol enthousiasme en met nieuwe energie de kansen beetpakt die je hebt herkent. Op vakantie gaan nu, is niet per se waar jij je goed bij voelt. Ook al zou je willen, kan dat toch lastig zijn. Hoe kun je dan wel afstand nemen en een frisse blik krijgen op wat er speelt en wat je mogelijkheden zijn?

Naar buiten

Afstand nemen kan al door bewust te kiezen naar buiten te gaan. De wandelschoenen aan te trekken, rugzakje mee en de bossen in, of de duinen door. Wandelen brengt je niet alleen fysiek in beweging, maar doet ook iets met je mind. Artsen en neurologen bevestigen dit: wandelen doet iets met je brein. Wanneer je wandelt wordt bijvoorbeeld de frontale kwab gestimuleerd, die geassocieerd wordt met creativiteit en de gemoedstoestand. Doordat er ook nog endorfines vrijkomen, raken de hersenen meer euforisch en optimistisch. (Bron: gezonderleven.com) Dat betekent dat je makkelijker kansen ziet, die misschien zelfs buiten TVL, TOZO en NOW liggen. Je zit er niet meer middenin, maar stapt er even uit. Om met een frisse blik weer terug te komen en nieuwe acties op te pakken.

Wat als we dat samen doen? Met een frisse blik kijken naar jouw bedrijf?

In mijn ondernemende leven overleefde ik verschillende crisissen, zakelijk en ook privé, en hielp ik met mijn consultancybedrijf andere ondernemers crisissen te overleven, en met succes. Ik weet dat als je er niet voor kiest om er even uit je comfortzone te stappen en een frisse blik te pakken, dit kan leiden tot slapeloze nachten en een immens hoog gehalte aan stress. Dat altijd doorwerkt op zakelijk vlak én privé. Gun jezelf én je bedrijf die tijd, die ene ochtend of middag, om er een paar uur uit te stappen. Maak een (of meer!) Frisse Blik Wandeling(en) met mij, senior business mentor en crisisexpert. Ik stel tijdens deze wandeling al mijn kennis en expertise beschikbaar voor jou én denk met al mijn opgedane ervaringen met je mee. Ik durf te garanderen dat jij met frisse blik en nieuwe energie je bedrijf weer binnenstapt. Wil je meer weten en ontdekken of deze Frisse Blik Wandeling in jouw situatie past? En eens keer in gesprek gaan met iemand die je situatie kent? Neem meteen contact met mij op voor een openhartig kennismakingsafspraak. Mail naar info@glm-consultancy.nl of neem telefonisch contact met mij op.